راهنمای ثبت شرکت در عراق

سطح بالای تجارت میان ایران و عراق، این کشور را به مقصد اقتصادی جذاب برای ایرانیان تبدیل کرده است. یکی از راه‌های حضور افرادی که به دنبال فعالیت اقتصادی در این کشور هستند، ثبت شرکت در عراق است. ثبت شرکت به معنای مشارکت دو یا چند نفر برای به دست آوردن منافع خاص است و سهام‌داران آن می‌توانند شخصیت‌های حقیقی یا حقوقی باشند.

فرآیند ثبت شرکت در عراق دارای جزییات، شرایط و مراحل مختص به خود است. ما در این گزارش با شما خواهیم بود تا شما با جزییات فرآیند ثبت شرکت در عراق از صفر تا صد آن آشنا شوید.

مزایای ثبت شرکت در عراق

عراق به عنوان همسایه غربی ایران که اشتراکات بسیاری در زمینه‌های فرهنگی، مذهبی و تاریخی دارد یکی از مهم‌ترین شرکای تجاری کشور ما نیز به حساب می‌آید. بر اساس آخرین اطلاعات تبادلات تجاری ایران، عراق پس از کشور چین دومین کشوری است که ایران بیشترین صادرات غیرنفتی به این کشور را دارد و این موضوع نشان می‌دهد این کشور بازار بسیار مناسبی برای کالاها و خدمات ایرانی است.

با توجه به فرصت‌های منتسب عراق برای ایرانی‌ها مزایای ثبت شرکت در عراق چیست؟ در ادامه به برخی از مزایای ثبت شرکت در عراق به طور گذار اشاره می‌شود:

  • بهره‌مندی شرکت ثبت شده از حمایت‌های قانونی
  • امکان حضور در مناقصات و مزایدات دولتی و غیردولتی در عراق
  • افزایش اعتبار شرکت با گذشت زمان
  • امکان افتتاح حساب بانکی پس از ثبت شرکت
  • امکان تبادلات اقتصادی و تجاری با کشورها و برندهای دیگر حاضر در بازار عراق
  • انجام فعالیت‌های مربوط به سرمایه‌گذاری و مالکیت پس از ثبت شرکت
  • امکان فعالیت در حوزه واردات و صادارت و دریافت کارت بازرگانی
  • خرید با اجاره مستغلات مانند دفتر کار، انبار و همچنین خرید و اجاره خودرو
  • دسترسی سریع‌تر به ادارات و نهادهای تجاری در عراق
  • دسترسی بهتر به مشتریان بخش‌های دولتی و خصوصی عراق

شرایط ثبت شرکت در عراق

آمارها نشان می‌دهد اقتصاد عراق پس از پشت سر گذاشتن سال‌هایی که در آنها با بی‌ثباتی‌های سیاسی و ژئوپلیتیکی مختلف همراه بوده است، در حال ورود به عصری جدید است که در آن رشد و توسعه اقتصادی هدف اصلی سیاست‌گذاران این کشور است. اما ثبت کشور در عراق مانند تمام کشورهای دیگر الزامات و قوانین خاصی است. در ادامه مروری خواهیم داشت و به قوانین ثبت شرکت در عراق:

  • امکان ثبت شرکت در عراق با مالکیت افراد حقیقی یا اشخاص و همچنین افراد حقوقی یا شرکت‌ها
  • از سال 2019 ثبت شرکت در عراق فقط با سهام‌داری 51 درصدی شریک عراقی میسر است
  • انجام سپرده‌گذاری اولیه ( حداقل سرمایه مورد نیاز برای ثبت شرکت در عراق 1،000،000 معادل با یک میلیون دینار است)
  • انتخاب یک نام تجاری عربی که حتما باید دو یا سه سیلابی باشد
  • داشتن یک دفتر اداری با نشانی معتبر برای ارائه به اداره ثبت شرکت‌ها
  • افراد حقیقی و حقوقی متقاضی ثبت شرکت در عراق باید در ابتدا 2 نسخه فرم متقاضی ثبت شرکت که در اداره ثبت شرکت‌ها موجود است را تکمیل کنند
  • پس از تاریخ ثبت شرکت و صدور پروانه بازرگانی متقاضی ثبت شرکت از یک شخصیت حقوقی و قانونی برخوردار و تابع قوانین و مقررات دستگاه قضایی عراق است
  • ارسال نسخه‌ای از نام دفاتر بازرگانی ثبت شده همراه با کد ویژه توسط مرجع ثبت‌کننده به اداره مالیات، برنامه‌ریزی و وزارت کار و امور اجتماعی و سایر مراجع ذیصلاح
  • درج رزومه شرکت ثبت شده و نوع فعالیت آن در سایت وزارت بازرگانی
  • در ادامه قوانین ثبت شرکت در عراق مدارکی باید از سوی وکیل دارای اختیار تنظیم و به اداره ثبت شرکت‌ها تحویل داده شود. این مدارک عبارتند از:
  • اساسنامه شرکت که باید دارای امضای هیات موسس باشد
  • گواهی بانکی که نشان‌دهنده پرداخت سرمایه شرکت است
  • پرداخت هزینه‌های مربوط به ثبت شرکت
  • مدارک شخصی سهام‌داران شرکت

معرفی قالب‌های ثبت شرکت در عراق

بر اساس اینکه افراد و یا شرکت‌ها چه اهدافی را در ثبت یک شرکت دنبال می‌کنند، آشنایی با انواع شرکت‌ها و همچنین انتخاب درست گامی مهم در فرآیند ثبت یک شرکت است. بر اساس قانون تجارت شرکت‌ها به هفت نوع متفاوت تقسیم می‌شوند که عبارتند از شرکت سهامی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت مختلط غیرسهامی، شرکت مختلط سهامی، شرکت نسبی و شرکت تعاونی تولید و مصرف.

در این میان بر اساس نوع موضوع تاسیس شرکت و اهداف موسسان آن سه نوع شرکت از اهمیت بیشتری برخوردارند که در ادامه ویژگی‌های آنها مرور می‌شود:

  • شرکت سهامی: در واقع جزییات نحوه ثبت و تاسیس شرکت‌های سهامی در هر کشوری متفاوت است اما کلیت یکسانی دارد. سرمایه‌های شرکت سهامی به سهام آن تقسیم می‌شود و مسئولیت سهام‌داران آن محدود به مبلغ اسمی شرکت است. در این نوع شرکت حداقل تعداد سهام‌داران سه نفر است. شرکت‌های سهامی خود به دو نوع سهامی عام و سهامی خاص تقسیم می‌شوند که در شرکت‌های سهامی عامل باید حداقل 51 درصد از سهام شرکت به مردم وگذار شود و امکان حضور این شرکت‌ها در بازارهای سهام نیز فراهم است. همچنین در مجمع شرکت‌های سهامی باید دارندگان بیش از نیمی از سهام که حق رای دارند حاضر شوند.
  • شرکت با مسئولیت محدود: بر اساس قانون تجارت، موضوع فعالیت این شرکت‌ها صرفا تجاری است و باید بین حداقل دو یا چند نفر برای امور تجاری تشکیل شود. در این نوع شرکت سرمایه به سهام تقسیم نمی‌شود، و هر یک از شرکا به میزان سرمایه خود مسئولیتی در قبال قروض، دیون و تعهدات شرکت دارد. برای ثبت این شرکت هیج حداقل مبلغ معینی نیاز نیست و در اسم آن حتما باید عبارت «با مسئولیت محدود» قید شود و همچنین در این شرکت باید تصمیمات با حداقل نصف سرمایه گرفته شود.
  • شرکت تضامنی: این شرکت ساده‌ترین نوع شرکت برای اهداف تجاری است که میان حداقل دو نفر شکل می‌گیرد. همانطور که از عنوان این نوع شرکت پیداست در صورت عدم کفایت و بروز هر گونه مشکل در مورد پرداخت دیون شرکت، هر کدام از شرکا یا سهام‌داران به طور جداگانه مسئول پرداخت کامل دیون هستند. در این مورد اگر هر گونه قراردادی نیز به طور جداگانه میان شرکا به امضا رسیده باشد فاقد ارزش قانونی است. در این حالت اگر دیون از طرف یکی از شرکا پرداخت شود، شاخص پرداخت‌کننده می‌تواند درخواست افزایش سهام در شرکت را داشته باشد.

مراحل ثبت شرکت در عراق

برای ثبت شرکت در عراق متقاضی باید مراحلی را به ترتیب طی کند. در صورت عدم آگاهی متقاضی از این مراحل فرآیند ثبت شرکت برای امری زمان‌بر و مشکل خواهد شد. متقاضی برای ثبت شرکت در عراق نیازمند انجام چه کارهایی است؟ در ادامه به تشریح این مراحل می‌پردازیم:

  1. تنظیم وکالت‌نامه برای وکیل عراقی
  2. انجام ترجمه‌های رسمی مورد نیاز و اخذ تاییدات سفارت عراق در ایران
  3. اخذ تاییدات وزارت امور خارجه عراق
  4. افتتاح پرونده در اداره ثبت شرکت‌ها
  5. انتخاب نام شرکت و زمینه فعالیت آن و رزرو نام شرکت
  6. افتتاح حساب بانکی در یکی از بانک‌های مورد تایید عراق به نام شرکت
  7. صدور مجوز اولیه ثبت شرکت
  8. تنظیم اساسنامه
  9. صدور گواهی نهایی ثبت شرکت

هزینه ثبت شرکت در عراق

فرآیند ثبت شرکت در هر کشوری مشمول هزینه‌های اعلام شده و همچنین ریزهزینه‌های مرتبط با کارهای اداری و ترجمه می‌شود. در مورد هزینه‌های ثبت شرکت در کشور عراق علاوه بر سرمایه اولیه مورد نیاز، هزینه ثبت شرکت بر اساس نوع شرکت، تعداد سهام‌داران، ملیت آنها و همچنین حوزه فعالیت شرکت می‌تواند بسیار متغیر باشد.

علاوه بر هزینه‌های گفته شده فرآیند ثبت شرکت در عراق شامل هزینه‌های دیگری نیز می‌شود که در ادامه به آنها اشاره می‌شود. این هزینه‌ها خود به پنج دسته تقسیم می‌شوند:

  1. هزینه‌های اداری فرآیند ثبت:
  • اخد تاییدیه ارگان‌های عراقی از جمله وزارت خارجه، وزارت کشور، وزارت بازرگانی، وزارت امنیت، اداره ثبت شرکت‌ها و اداره اتاق بازرگانی عراق
  • صدور آگهی تاسیس، چاپ در روزنامه رسمی و …
  1. هزینه‌های عملیاتی فرآیند ثبت شرکت:
  • جابه‌جایی اسناد و مدارک بین سازمان‌ها و ارگان‌های ذیربط
  • تماس‌های بین‌المللی از داخل عراق
  • حق‌الزحمه کارپردازها و …
  1. هزینه ارسال و دریافت مدارک از طریق پست DHL و یا TNT
  2. حق‌الزحمه وکلا
  3. تامین اجاره‌نامه

حداقل سرمایه مورد نیاز برای ثبت شرکت در عراق

بر اساس آخرین قوانین ثبت شرکت در عراق حداقل سرمایه برای ثبت شرکت در این کشور معادل با 1،000،000 دینار عراق است که با توجه به نوسانات ارزش پول ملی این کشور به طور تقریبی معادل با 750 تا 850 دلار آمریکا است. این مبلغ باید بر اساس قانون به دینار عراق به حساب یکی از بانک‌هایی که مورد تایید عراق است واریز گردد و پس از آن به مسئول ثبت شرکت‌ها اعلام گردد.

همچنین برای انجام این کار افتتاح حساب بانکی به نام شرکت در بانک‌های مورد تایید عراق میسر است.

آیا ثبت شرکت در عراق برای ایرانیان مجاز است؟

با توجه به مبادلات بالای تجاری اقتصادی میان ایران و عراق هر ساله بازرگانان و افراد زیادی اقدام به ثبت شرکت در عراق می‌کنند. به طور کلی می‌توان گفت ثبت شرکت برای ایرانیان در عراق مجاز است و فقط تبصره‌هایی در مورد آن وجود دارد که در این گزارش به آنها پرداخته شد.

ثبت شرکت در عراق توسط مجموعه الرافدین

مجموعه الرافدین با سال‌ها سابقه و همکاری با شرکت‌های بزرگ و معتبر ایرانی از جمله گلرنگ، ایران ترانسفو، مهرگان پخش حافظ (برند مزمز) در زمینه خدمات حقوقی در عراق و ثبت شرکت ، آماده است صفر تا صد فرآیند ثبت شرکت در این کشور را برای شرکت شما برعهده بگیرد.

برای ارتباط سریع با متخصصین و کارشناسان مجموعه الرافدین می‌توانید با شماره 02188921210 تماس حاصل فرمایید. همچنین با پر کردن فرم زیر و وارد کردن اطلاعات خود، کارشناسان مجموعه الرافدین در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت در عراق

ثبت شرکت با مالکیت حقوقی ثبت شرکت با مالکیت حقیقی
1– آگهی تاسیس (صادره از اداره ثبت شرکت‌ها به روزنامه رسمی)
1 – وکالت‌نامه رسمی
2 – روزنامه آگهی تاسیس
2 – اجاره‌نامه رسمی در عراق
3 – اساسنامه
3 – مدارک شناسایی مدیرعامل و سهام‌داران
4 – روزنامه رسمی (به همراه آخرین تغییرات)
5 – صورت‌های مالی حسابرسی شده ( با مهر و امضا شرکت و حسابرس) یا اظهارنامه مالیاتی (با مهر و امضا اداره مالیات)
6 – صورتجلسه رسمی هیات مدیره به مدیرعامل
7 – وکالت‌نامه رسمی
8 – اجاره‌نامه رسمی در عراق
9 – مدارک شناسایی مدیرعامل و مدیر دفتر

جهت اخذ مشاوره رایگان با تماس حاصل فرمایید

واحد پشتیبانی گروه الرافدین آماده پشتیبانی شما می باشد.

021-88921210