راهنمای کامل باربری برای عراق و خدمات حمل بار به عراق
طبق آمار رسمی گمرک کشور صادرات ایران به عراق به بیش از 12 میلیارد دلار رسیده است و سیاستگذاران ایرانی پیشبینی میکنند که پتانسیل رشد این رقم به بیش از 20 میلیارد دلار نیز وجود دارد. این آمار نشان میدهد که عراق همانطور که در سالهای گذشته یکی از مهمترین شرکای تجاری ایران بوده است در سالهای آتی نیز این جایگاه را حفظ خواهد کرد.
علاوه بر این موضوعات در حال حاضر عراق پس از پشت سر گذاشتن دورههایی از بیثباتی سیاسی و اقتصادی، آماده شتاب بخشیدن به رشد اقتصادی خود است. مسائل گفته شده در کنار موقعیت همسایگی این کشور با ایران سبب شده است تا بسیاری از بازرگانان و تجار ایرانی به دنبال ارسال کالاهای خود به عراق باشند.
با توجه به پیچیده بودن فرآیند ارسال بار به یک کشور خارجی و لزوم کاهش هزینهها برای صاحبان کسبوکار آشنایی با جزییات این فرآیند ضروری است. در این متن از صفر تا صد فرآیند حمل بار به عراق را با هم مرور میکنیم.
حمل بار به عراق چگونه است؟
از لحاظ ساختار سیاسی و همچنین قوانین تجاری و تعرفههای گمرکی کشور عراق را میتوان به دو بخش تقسیم کرد؛ بخش اول بخش حکومت مرکزی عراق به مرکزیت بغداد است و بخش دوم نیز اقلیم کردستان است. ایران با هر دو بخش گفته شده مرزهای تجاری زیادی دارد.
شناخت مسیرها و مبادی خروج کالا از ایران و ورود کالا به عراق میتواند به متقاضیان ارسال بار به عراق کمک کند تا هزینههای خود را کاهش دهند. در بخش مرکزی عراق بیشترین حمل بار به شهرهایی مانند بغداد، بصره و کربلا صورت میگیرد که حمل بار به هر کدام از نزدیکترین مرز به شهر مقصد صورت میگیرد.
به عنوان مثال حمل بار به شهر بصره از مرز شلمچه و حمل بار به بغداد و کربلا از مرز مهران مقرون به صرفه است. در مورد اقلیم کردستان نیز که شهرهای سلیمانیه و کرکوک و اربیل مقاصد مهم کالاها در آن به حساب میآیند از مرزهای باشماق، پرویزخان و خسروی صورت میگیرد. همچنین در مورد شهرهای مبدا نیز میتوان گفت ارسال بار به عراق از تهران یکی از مهمترین و پرتکرارترین مبادی ارسال بار به این کشور است.
البته پیدا کردن بهترین روشهای حمل بار به این کشور توسط شرکت حمل و نقل به عراق که طرف قرارداد شماست صورت میگیرد.
دپارتمان لجستیک الرافدین که یکی از زیرمجموعههای گروه الرافدین به حساب میآید به صورت تخصصی در حوزه لجستیک در کشور عراق فعالیت میکند و میتواند در تمام زمینههای مربوط به ارسال بار به این کشور به متقاضیان در این راه کمک کند. کارشناسان دپارتمان لجستیک الرافدین با ارائه سرویس کاملی از خدمات لجستیکی و همچنین خدمات وابسته، گام به گام همراه شرکتها و افراد حقیقی در جهت رفع کامل نیاز آنها در این زمینه خواهد بود.
مسیرهای حمل بار به عراق
شناخت بهترین نوع حمل و نقل به مقصد یکی از پیشنیازهای اصلی انجام موفقیتآمیز فرآیند حمل بار به حساب میآید. انتخاب روش حمل و نقل باید با توجه به حجم و وزن محموله، راههای دسترسی به مقصد، فوریت زمانی تحویل بار و بسیاری از ویژگیهای دیگر صورت بگیرد. به صورت سنتی در ادبیات مربوط به صنعت لجستیک از روشهایی مانند حمل زمینی، هوایی و دریایی به عنوان روشهای حمل بار نام برده میشود. البته به غیر از این موارد میتوان به حمل ترکیبی و چندوجهی نیز اشاره کرد که در آن از دو یا چند روش حمل مختلف استفاده میشود.
در ادامه انواع مسیرهای حمل بار به عراق را با هم مرور خواهیم کرد:
ارسال هوایی بار به عراق
یکی از روشهایی حمل بار به کشور همسایه ارسال هوایی بار به این کشور است. این روش نسبت به روشهای دیگر مزایا و معایبی دارد که در ادامه به آنها اشاره میشود.
یکی از مهمترین عواملی که سبب استفاده از این مدل حملونقل میشود سرعت بیشتر آن نسبت به روشهای دیگر است. این موضوع یکی از مهمترین وجوه تمایز ارسال هوایی در صنعت لجستیک به حساب میآید. البته باید این موضوع را در نظر داشت که در مورد کشور عراق در خیلی از موارد به دلیل زمانبر بودن فرآیند حمل هوایی بار، حمل زمینی از سرعت بیشتری برخوردار است.
یکی دیگر از مزیتهای ارسال بار هوایی ایمنی بیشتر آن نسبت به حمل بار زمینی است. به طور کلی احتمال آسیب دیدگی بار در ارسال هوایی کمتر از ارسال زمینی است.
البته این روش نسبت به روشهای رقیب هزینه بالاتری دارد؛ برخی از متقاضیان ارسال کالا که محدودیتهای زمانی ندارند ترجیح میدهند هزینه خود را کاهش دهند و از روشهای دیگری استفاده کنند. یکی دیگر از محدودیتهای ارسال هوایی بار این است که هر محمولهای را نمیتوان به این صورت ارسال کرد و معمولا محمولههایی با ابعاد و حجم متوسط و سبک قابل حمل با هواپیما هستند.
ارسال دریایی بار به عراق
با اینکه ایران و عراق مرزهای زمینی بسیار طولانی دارند و از این لحاظ ارسال بار به صورت زمینی به طور طبیعی دارای مزیت است، اما به دلایل مختلف برخی بازرگانان روش ارسال دریایی بار به عراق را انتخاب میکنند. یکی از مزایای این روش امکان ارسال بارهایی با ابعاد بزرگ و سنگین به فواصل دور است. همچنین در روش دریایی محدودیت کمتری وجود دارد و انواع کالاها را میتوان به وسیله این روش ارسال کرد.
همچنین هزینه این روش مخصوصا برای حجم زیاد بار مناسب است و استفاده از روش ارسال بار دریایی از سوی دیگر به کاهش ترافیک زمینی و هوایی نیز کمک میکند. البته این روش معایبی از جمله سرعت کم ارسال بار نیز دارد.
برای ارسال بار از ایران به عراق با این روش ابتدا محمولهها توسط کامیونها و تریلیهای باربری به بنادر جنوبی ایران فرستاده و از آنجا به بنادر شهر بصره از جمله بندر ام القصر، بندر خور الزبیر و بندر معقل ارسال میشود. البته ذکر این نکته ضروری است که عملیات حمل دریایی بار به عراق به صورت ترکیبی با حمل زمینی یا ریلی صورت میگیرد و معمولا برای مصالح ساختمانی، فولاد و کاشی و سرامیک از این مسیر استفاده میشود.
ارسال زمینی بار به عراق
به دلیل وجود مرزهای متعدد میان ایران و عراق و همچنین ایران و اقلیم کردستان، روش ارسال بار زمینی به این کشور پرطرفدارترین در میان روشهای ارسال بار به حساب میآید. یکی از مزیتهای اصلی روش زمینی مقرون به صرفهتر بودن نسبت به روشهای دیگر است. همچنین امکان بارگیری از درب انبار و کارخانه، انعطافپذیری بالا، مناسب برای فواصل نسبتا کوتاهتر، سرعت مناسب نسبت به برخی روشهای دیگر، صرفهجویی در هزینه بستهبندی از دیگر مزایای ارسال به روش زمینی است.
البته در مورد روش زمینی میتوان به محدودیتهایی مانند تاثیرپذیری بالا از آبوهوا، تصادفات و حوادث، عدم تناسب برای فواصل طولانی نیز اشاره کرد.
مراحل ارسال بار به عراق
برای انجام تمامی مراحل ارسال بار و محموله به عراق شناخت مراحل آن ضروری است. ارسال بار به عراق شامل مراحل زیر است:
- تماس با دپارتمان لجستیک الرافدین
- صحبت با کارشناسان این مجموعه برای انتقال محمولهها
- بررسی تمام ویژگیهای محموله و انتخاب بهترین روش حمل بار
- تهیه packing list و مدارک مورد نیاز فرآیند
- در صورت وجود نیاز گرفتن مجوزهای ضروری برای حمل بار
- بستهبندی محموله با توجه به نوع آن
- انتقال بار به گمرک برای بازرسی و تشریفات گمرکی
- ارسال محموله به فرودگاه یا مرز مربوطه برای انتقال به عراق

شرایط و قوانین ارسال بار به عراق
یکی از مهمترین قوانینی که متقاضیان حمل بار به عراق باید از ابتدا به آن توجه داشته باشند لیست کالاهایی است که ورود آن به عراق ممنوع است. تجار و بازرگانان و همچنین متقاضیان جدید برای ارسال بار به عراق میتوانند از روشهای مختلف از جمله جستجوی شخصی و همچنین دریافت اطلاعات از شرکتهای لجستیکی معتبر به لیست این کالاها دسترسی پیدا کنند. همچنین شما میتوانید در این لینک در سایت وزارت گمرک عراق با قوانین گمرکی این کشور آشنا شوید.
همچنین مانند بسیاری از کشورهای دیگر ارسالکنندگان کالا به عراق باید از قوانین مربوط به نوع بستهبندی کالاهای صادراتی خود نیز مطمئن شوند. جنس بستهبندی، ثبت نوع کالا و ترکیبات آن، وزن کالا و تاریخ تولید و انقضای آن از جمله موارد مربوطه در این زمینه هستند. همچنین نوشتههای درج شده بر روی بستهبندی کالا باید به زبان انگلیسی، عربی و یا کردی باشد.
از جمله قوانین دیگر ارسال و حمل کالا به عراق میتوان به درج اسم شرکت و کارخانه تولیدکننده و علامتهای استاندارد ملی ایران و گواهینامههای دیگر بینالمللی بر روی بستهبندی کالا نیز اشاره کرد.
قیمت حمل بار به عراق
همانطور که در ابتدای گزارش نیز بیان شد روشهای مختلفی برای حمل کالا به عراق وجود دارد و متعاقبا هزینه هر روش نسبت به روش دیگر متفاوت است. متقاضیان ارسال بار به عراق میتوانند با انتخاب روشهای صحیح حمل و نقل، انتخاب زمان مناسب و ویژگیهای دیگر هزینه ارسال بار خود را کاهش دهند.
همچنین در این زمینه میتوانید از تخصص و تجربه دپارتمان لجستیک الرافدین استفاده کنید که با سالها سابقه و پوشش تمام حوزههای لجستیکی و اشراف کامل به بازار عراق میتوانند شما را در این زمینه یاری کنند.
حمل بار به عراق توسط گروه الرافدین
دپارتمان لجستیک الرافدین که به عنوان زیرمجموعه گروه الرافدین به صورت تخصصی در حوزه لجستیک فعالیت میکند، در غیاب یک شرکت ارائهدهنده کلیه سرویسهای لجستیکی به کشور عراق در ابتدا با رویکرد ارائه خدمات به صاحبان کالا و تجار تاسیس شد و در مدت کوتاهی توانست با ایجاد شبکهای گسترده سرویسهای خود را سریعا گسترش دهد.
مزیتهای همکاری با دپارتمان لجستیک الرافدین چیست و چرا بهتر است انتخاب اول شما در زمینه ارسال کالا به عراق و دیگر کشورهای منطقه باشد؟ در ادامه برخی از مزایای همکاری را با هم مرور میکنیم:
- حمل زمینی مستقیم به عراق (ایجاد سرویس حمل یکپارچه مستقیم و به صورت Door to Door به عراق برای اولین بار)
- ارائه زنجیره کامل خدمات حملونقل و لجستیک
- مدیریت و اجرای عملیات لجستیک پروژهها (شبکه دفاتر کاری وسیع، استفاده از روشهای حمل مختلف، تجربه لازم در انجام تشریفات گمرکی و آشنایی به اهمیت زمانبندی وصول محمولههای مختلف)
- حملونقل بینالمللی-ترکیبی (به کارگیری نیروهای چندزبانه، عضویت در کنوانسیون FIATA)
- تشریفات گمرکی (آشنایی کامل با قوانین، ایجاد ارتباطات موثر با دستگاههای اجرایی گمرکات، تیم مجرب اداری و بهینهسازی هزینههای مالی و زمانی در فرآیندهای گمرکی)
- انبارداری (ایجاد انبارهای سرپوشیده و روباز در نقاط مختلف و استفاده از منابع بومی هر منطقه)
- اسناد و مجوزات حمل و ترخیص (آشنایی به قوانین حمل و گمرکات، تجربه کافی در عملیاتهای اجرایی و شبکه گسترده دفاتر کاری، درک کامل از نوع مجوزات و اسناد لازم برای عملیاتهای حمل و ترخیص)
برای ارتباط سریع با متخصصین و کارشناسان مجموعه الرافدین میتوانید با شماره 02188921210 تماس حاصل فرمایید. همچنین با پر کردن فرم زیر و وارد کردن اطلاعات خود، کارشناسان دپارتمان لجستیک الرافدین در اسرع وقت با شما برای مشاوره رایگان تماس خواهند گرفت.
جهت اخذ مشاوره رایگان با ما تماس حاصل فرمایید
واحد پشتیبانی گروه الرافدین آماده پشتیبانی شما می باشد.