صفر تا صد صادرات به عراق

برای صادرات به عراق چه باید کرد؟

آمارهای تجاری ایران به خصوص در سمت صادرات آن در چند سال گذشته به خوبی نشان دهنده اهمیت کشور و بازار عراق برای تجار و بازرگانان ایرانی است. کشور عراق در کنار چین، امارات و ترکیه همواره جزو مهم‌ترین مقاصد صادراتی کالاهای ایرانی بوده است. وجود مرزهای زمینی گسترده هم با اقلیم کردستان و هم با بخش مرکزی عراق در کنار تشابهات فرهنگی، مذهبی و جمعیتی و رابطه نزدیک سیاسی دو کشور پایه‌های اصلی تجارت پررونق میان ایران و عراق به شمار می‌رود.

از سوی دیگر سیاست‌گذاران اقتصادی دو کشور با توجه به روند رو به رشد اقتصاد عراق، چشم‌انداز حجم تجارت میان دو کشور را چیزی بیش از 2 برابر مقدار کنونی تخمین می‌زنند. به همین علت نیز بسیاری به دنبال دانستن جزییات کامل فرآیند صادرات کالا به عراق هستند. برای صادرات به عراق چه باید کرد؟ به طور کلی می‌توان گفت آشنایی هر چه بیشتر با اقتصاد عراق و بازارهای آن در کنار قوانین صادرات و تعرفه‌های گمرکی و همچنین شناسایی محصولات مشابه در بازار هدف و آنالیز رقبا و همچنین همکاری با یک شرکت حمل و نقل به عراق رئوس اصلی و پیش‌نیازهای فرآیند ارسال کالا به این کشور هستند. ما در این گزارش کنار شما خواهیم بود تا با صفر تا صد فرآیند ارسال کالا به عراق آشنا شوید.

مراحل صادرات به عراق

صادرات به عراق فرآیندی است که از مراحل مختلف تشکیل شده است و تجار و بازرگانانی که می‌خواهند در بازار این کشور سهمی داشته باشند باید برای انجام موفقیت‌آمیز با این مراحل از پیش آشنا باشند. در ادامه مراحل صادرات کالا به عراق را از لحظه اول تا پایان این فرایند را با هم مرور می‌کنیم:

  • انتخاب کالا: مطمئنا تمام متقاضیان ارسال کالا به مقصدی جدید به دنبال ارسال کالایی هستند که صادرات آن برای آنها سودآور باشد به همین دلیل بهتر است آشنایی با بازار کشور مقصد داشته باشند و بدانند ارسال کدام کالاها به این کشور ممنوع است.
  • مطالعه بازاریابی: پس از انتخاب کالا، حال باید صادرکننده با وضعیت بازار محصول مدنظر خود در این کشور آشنا باشد. آشنایی با بازار محصولات مشابه، آنالیز رقبا و ترجیحات مصرف‌کنندگان از جمله فاکتورهایی است که در این مرحله شفاف می‌شوند.
  • تعیین قیمت محصول: در این مرحله باید با توجه به تمامی هزینه‌های ارسال کالا و سود مدنظر کارفرما قیمت نهایی کالایی صادارتی خود را تعیین نماید.
  • بازاریابی: برای ورود به یک بازار جدید انجام عملیات بازاریابی و معرفی محصول خود در بازار کشور جدید و پیدا کردن مشتریان بالقوه و بالفعل محصول امری ضروری است. صادرکنندگان می‌توانند مرحله بازاریابی را نیز به یک تیم تخصصی بسپارند.
  • دریافت مجوزهای لازم برای صادرات به عراق: پس از انجام مراحل شناخت بازار عراق و همسانی محصول با نیاز بازار عراق ، صادرکننده باید تمامی گواهی‌ها و مجوزهای لازم برای ارسال کالا به عراق را دریافت کند و همچنین استانداردها و الزامات کیفیت در مورد کالاهای صادراتی را مدنظر قرار دهد.
  • بستن قرارداد با مشتری : صادرکننده بهتر است با توجه به شناخت بازار عراق نسبت به عقد قرارداد با خریداران خود در عراق داشته باشد تا در آن روش‌های شفاف انتقال پول با مشتری را تعیین کند و همچنین استانداردهای مرتبط با بسته‌بندی کالای صادراتی را نیز رعایت کند.
  • دریافت اظهارنامه گمرکی
  • بسته‌بندی کالا و ارسال کالا: بسته بندی مناسب صادراتی و لجستیک کالاهای مربوطه که خود نیز دارای مراحل مختلفی است آخرین مرحله صادرات کالا به حساب می‌آید. صادرکننده کالا باید بهترین روش حمل و نقل باتوجه به نوع کالا را در نظر داشته باشد.

راه‌های صادرات به عراق

متقاضیان چه راه‌هایی برای صادرات کالا به عراق دارند و از چه کانال‌هایی می‌توانند کالاهای خود را به این کشور صادر کنند. فرآیند یافتن مشتری در بازار جدید همواره یکی از چالش‌برانگیزترین مراحل برای متقاضیان صادرات کالا به حساب می‌آید. یکی از بهترین روش‌های صادرت به عراق در این زمینه یاری گرفتن از شرکت‌های مشاوره صادرات است. این شرکت‌ها با پشتوانه سال‌ها فعالیت در بازار کشور مقصد به خوبی با بازار هدف و فضای آن و همچنین مشریان بالقوه محصولات شما آشنا هستند.

این شرکت‌ها می‌توانند با خدمات بیشتری از جمله بازاریابی کالا و همچنین مطالعه بازار احتمال موفقیت صادرات کالا به کشور عراق را افزایش دهند. همچنین شرکت در نمایشگاه‌های بین‌المللی مربوط به کشور عراق نیز یکی دیگر از راه‌های صادرات به عراق به حساب می‌آید.

شرایط و قوانین صادرات به عراق

بازرگانان و تجار برای جلوگیری از بوجود آمدن مشکلات احتمالی در فرآیند صادرات کالا به عراق حتما باید با قوانین مختص به این کشور آشنا باشند. یکی از مهم‌ترین مواردی که صادرکنندگان ملزم به رعایت آن هستند زدن برچسب دوزبانه به زبان‌های لاتین و عربی  به روی تمامی کالاهای صادراتی خود است. همچنین محصولات صادراتی باید با استانداردهای موردنیاز کشور عراق تطبق داشته باشند و در کنار این موضوع مجوز تطبیق با این استانداردها نیز دریافت شده باشد. همچنین اخد مجوز صادرات کالا COC و انطباق با استانداردها از دو شرکت SGS برای صادرت به اقلیم کردستان و بیرو ویرتاس BV برای بخش مرکزی و جنوبی عراق انجام می‌شود.

به غیر از موارد بالا قوانین و شرایطی نیر برای صادرات کالا به عراق وجود دارد که در ادامه به صورت موردی به آنها اشاره می‌کنیم:

  • کارت بازرگانی معتبر برای صادرکننده کالا
  • تمامی اسناد باید به زبان انگلیسی و عربی باشد
  • اخذ گواهی بهداشت برای محصولات غذایی
  • دریافت گزارش سلامت، نمونه‌برداری و بازرسی کالا
  • رعایت استانداردها در بسته‌بندی کالا و دریافت بیمه برای حمل کالا
  • تهیه پکینگ لیست در صورت ارسال چند نوع کالا

نوشته شدن تاریخ تولید و انقضا به تقویم میلادی و زبان انگلیسی

مدارک لازم برای صادرات به عراق

فرآیند صادرات کالا به عراق از شروع آن تا مراحل پایانی آن نیاز به مدارک زیادی دارد که بهتر است صادرکننده با آنها آشنایی داشته باشد زیرا در غیر این صورت می‌تواند سبب به وجود آمدن مشکل در فرآیند صادرات و حداقل تاخیر در ارسال کالا شود. همچنین این مشکلات و تاخیرها در نهایت می‌تواند زیان مالی را به صادرکننده وارد کند. به طور کلی می‌توان مدارک مورد نیاز صادرات کالا به عراق در چهار دسته مجوزهای مورد نیاز، استانداردهای لازم و همچنین مدارک مربوط به لجستیک و دیگر مدارک دسته‌بندی کرد. در ادامه لیست کاملی از مدارک مورد نیاز را برای ارسال کالا به کشور عراق مرور می‌کنیم:

مجوزها

  • مجوزهای مربوط به کمرک و وزارت صمت
  • مجوزهای سازمان استاندارد و سازمان بازرسی
  • مجوز گواهی مبدا کالا به زبان عربی و انگلیسی ( از اتاق بازرگانی گرفته می‌شود)
  • برچسب کالا به زبان عربی یا انگلیسی

استانداردها

  • تاییدیه سلامت کالا و بهداشت و همچنین مهر حلال برای مواد غذایی
  • دریافت استاندارد محیط زیست
  • دریافت گواهی انطباق با استانداردهای کشور عراق COC
  • تاییدیه گواهی بازرسی از یکی از دو شرکت SGS یا BV با توجه به مقصد کالا

مدارک لجستیکی

  • تهیه پکینگ لیست
  • تهیه بارنامه
  • قرارداد حمل‌ونقل
  • دیتاشیت فنی و آنالیز مربوط به محصول
  • لیست اظهار کالا
  • دیگر مدارک حمل و نقل کالا

دیگر مدارک

  • کارت بازرگانی فرد یا شرکت صادرکننده
  • فاکتور فروش به زبان انگلیسی و عربی
  • نامه درخواست‌کننده واردات کالا در عراق

مشکلات صادرات به عراق

بکر بودن بازار عراق علاوه بر اینکه یکی از مزیت‌های بازار این کشور به حساب می‌آید اما از طرف دیگر می‌تواند سبب به وجود آمدن مشکلاتی در راه صادرات کالا به این کشور باشد. آشنایی پیشاپیش با چالش‌ها و مشکلات ارسال کالا به عراق می‌تواند سبب آمادگی تجار و بازرگانان برای مواجهه با آنها و حل و فصلشان شود. در ادامه برخی چالش‌های مختص به کشور عراق در زمینه صادرات را مرور می‌کنیم:

  • مشکلات مربوط به حمل کالا و زیرساخت‌های مواصلاتی
  • مشکلات مربوط به امنیت محموله در برخی مناطق ( در سال‌های اخیر اوضاع ثبات و امنیت عراق بهبود چشمگیری داشته است)
  • مشکلات مربوط به نقل و انتقلات پولی و عملیات بانکی
  • تغییر زیاد و به‌روزرسانی همه‌روزه قوانین در کشور عراق
  • وجود قوانین مختلف در بخش مرکزی عراق و اقلیم کردستان
  • وجود اطلاعات کم از بازار و اقتصاد کشور عراق
  • تعدد مجوزهای لازم برای ارسال کالا به این کشور

ممنوعیت صادرات به عراق

بهتر است قبل از انتخاب محصول صادراتی تجار و بازرگانان با لیست کالاهای ممنوعه برای صادرات به عراق آشنا باشند. باید توجه داشت در حالی که صادرات برخی از کالاها به کشور عراق ممنوع است، گروهی دیگر از کالاها با مجوزها و موافقت‌های ویژه قابلیت ارسال به عراق را دارد. همچنین برخی دیگر از کالاها هستند که ممنوعیت‌های فصلی بر آنها اعمال می‌شود. در ادامه به برخی از مهم‌ترین این کالاها اشاره می‌شود:

ممنوع ممنوع (به جز داشتن موافقت های ویژه) ممنوعیت فصلی
سیگاری که هشدار عربی ندارد
داروها
گوجه فرنگی و خیار
گوشت کانادایی
سلاح و تجهیزات
سیب زمینی و پیاز
مبلمان دست دوم
کود ها
کاهو، کلم، گل کلم و هویج
سیمان از هر نوع( به جز سیمان سفید)
کلر
باقلا

شما می‌توانید از طریق سایت وزارت اقتصاد عراق نیز لیست کالاهای ممنوع وارداتی به عراق را نیز مشاهده کنید.

هزینه صادرات به عراق

هزینه صادرات کالا به کشور عراق بستگی به موارد مختلفی دارد که سبب افزایش یا کاهش هزینه‌ها به طور کلی می‌شود. یکی از مهم‌ترین هزینه‌های صادراتی تعرفه‌هایی است که کشورها به برخی یا کل کالاهای وارداتی کشور خود تعیین می‌کنند. در مورد کشور عراق به طور کلی می‌توان گفت تعرفه واردات کالا در بازه 10 تا 30 درصد است. همچنین ممکن است در فصل‌های مختلف تعرفه یک کالاهای ثابت متفاوت باشد. همچنین در برخی از گمرکات و مبادی ورودی کشور عراق تعرفه یک کالای خاص با دیگر مبادی ورودی برای همان کالا متفاوت است.

پس حتی در مورد یک زیرگروه هزینه‌ای هم نمی‌توان عدد مشخصی را به عنوان هزینه ارسال کالا معین کرد. از سوی دیگر بحث تعرفه‌ها تنها هزینه‌های مربوط به صادرات کالا نیستند و مخارج دیگری مانند هزینه‌های اداری، بازاریابی و هزینه حمل و نقل از جمله دیگر هزینه‌های مربوط به صادرات کالا به این کشور به شمار می‌آیند.

الرافدین؛ مشاور صادرات به عراق

با مرور مطالب ذکر شده در این مقاله اهمیت همکاری با یک شرکت مشاوره صادرات برای شرکت های تولیدی  و بازرگانان بیش از پیش مشخص می‌شود. مجموعه الرافدین با توجه به نیاز روزافزون همکاری‌های اقتصادی شرکت های تولیدی و بازرگانان ایرانی در عراق مجموعه کاملی از خدمات در زمینه صادرات کالا، مطالعه بازار، خدمات کامل لجستیکی و حمل‌ونقل به عراق را به مشتریان خود ارائه می‌دهد.

همچنین مجموعه الرافدین با ایجاد زنجیره کامل خدمات مورد نیاز متقاضیان صادرات به عراق و همچنین علاقمندان به سرمایه‌گذاری، ثبت شرکت در عراق و ثبت برند و علامت تجاری در این کشور مخاطرات و چالش‌های آنها در این مسیر را به حداقل برساند. اکنون مجموعه الرافدین طیف کاملی از خدمات را با تکیه بر تجربه بیش یک دهه‌ای خود در این زمینه و همچنین تجربه کارشناسان خبره به متقاضیان ارائه می‌دهد.

برای ارتباط سریع با متخصصین و کارشناسان مجموعه الرافدین می‌توانید با شماره 02188921210 تماس حاصل فرمایید. همچنین با پر کردن فرم زیر و وارد کردن اطلاعات خود، کارشناسان مجموعه الرافدین در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

جهت اخذ مشاوره رایگان با ما تماس حاصل فرمایید

واحد پشتیبانی گروه الرافدین آماده پشتیبانی شما می باشد.

021-88921210