ترخیص کار گمرک عراق
آشنایی با تمام قواعد و ضوابط مربوط به صادرات کالا و تشریفات گمرکی و مسائل مربوط به ترخیص کالا میتواند سبب کاهش زمان فرایند صادرات و از سوی دیگر کاهش هزینهها شود. با تسریع در فرایند صادرات هزینههای احتمالی نگهداری کالا و جریمههای احتمالی کاهش پیدا میکند و برنامهریزی برای شرکتها آسانتر میشود. این موضوع در بلند مدت میتواند منجر به رضایت مشتریان، افزایش رقابتپذیری و اعتمادسازی شرکت شود.
پیشرفتهای اخیر عراق نشان میدهد بازار این کشور در آینده میانمدت پتانسیل جذب سرمایه بسیار بالا را دارا میباشد. از همین رو آشنایی با تمامی جوانب صادرات کالا به این کشور میتواند تضمینکننده حضوری موفق در اقتصاد این کشور باشد.
مرزهای گمرکات برای ترخیص کالای صادراتی به عراق
ایران بیشترین مرز زمینی در میان همسایگان خود را با کشور عراق دارد و همین موضوع نیز یکی از مزیتهای تجاری میان این دو کشور به حساب میآید؛ به طور تقریبی در غرب کشور، از جنوب تا شمال غربی ایران با کشور عراق هممرز است.
مهمترین عاملی که درباره انتخاب مرز برای صادارت کالا در نظر گرفته میشود، شهر مقصد و میزان مسافتی است که باید طی شود.
البته در این میان استثنائاتی وجود دارد مانند اینکه بیشتر محمولههای مواد غذایی از مرزهای جنوبی وارد عراق میشود، و همچنین برخی گروههای کالایی نیز وجود دارد که مجوز ورود آنها به خاک عراق فقط برای برخی از مرزها صادر شده است؛ بدیهی است که برای ارسال این گروه از مواد حتما باید از مرزهای دارای مجوز مربوطه اقدام کرد.
به غیر از این موارد خاص، عامل اقلیمی و نزدیک بودن مسافت است که در انتخاب گمرک تاثیرگذار است. مرزهای گمرکی رسمی میان ایران و عراق به ترتیب از شمال به جنوب عبارت است از:
- مرز تمرچین (حاج عمران): از این مرز بیشتر برای صادرات به شهرهای اربیل و موصل استفاده میشود
- مرز باشماق: بیشتر کالاها از این گذرگاه به سمت کرکوک و سلیمانیه ارسال میشود
- مرز پرویزخان: به طور کلی از این گمرک کالاها به مقصد شهرهای میانی و شمالی مانند بغداد و سلیمانیه کالا فرستاده میشود
- مرز خسروی: این مرز هم بیشتر برای عبور و ارسال کالا به شهرهای شمالی و میانی عراق مورد استفاده قرار میگیرد
- مرز مهران: عمده کالاها از این گمرک به سمت شهرهای بغداد، نجف و کربلا صادر میشود ( به دلیل قوانین به نسبت آسانگیرانهتر این مرز برای مقاصد دیگر هم مورد استفاده قرار میگیرد)
- مرز چذابه: کالاهای ارسالی از این مرز به سمت شهرهای جنوبی عراق ارسال میشود
- مرز شلمچه: مرز اصلی ارسال کالا به شهر بصره است.
خدمات مرتبط: شرکت حمل و نقل به عراق
ضوابط گمرکی ترخیص کالای صادراتی به عراق
تجار و شرکتهای ایرانی که قصد ارسال کالا به عراق را دارند باید از ابتدای این فرآیند با استراتژی بهینه و شناخت کافی از مراحل آن احتمال هر گونه مشکلی را به حداقل برسانند. آشنایی کامل با وضعیت بازار عراق، تحقیق و کشف قیمت کالا در بازار هدف، جستجو و پیدا کردن مشتریان در این کشور، و سپس دریافت و تکمیل اسناد مورد نیاز و بستهبندی مناسب و دریافت و تکمیل اظهارنامه گمرکی و سپس انتخاب روش ارسال از جمله گامهای این مسیر است که باید با دقت برداشته شوند.
همچنین کارت بازرگانی معتبر برای صادرکننده، اسناد مربوطه به زبان انگلیسی یا عربی، گواهی بهداشت برای محصولات غذایی، گزارش نمونهبرداری و بازرسی کالا، تهیه پکینگ لیست در صورت ارسال چند مدل کالا از جمله اسناد مهم برای فرایند صادرات به حساب میآیند.
در مورد ارائه اظهارنامه گمرکی نیز به صورت معمول یا اظهارنامه در مبدا توسط کارخانه تکمیل میشود و یا در گمرکات مرزی این عمل انجام میشود. پس از انجام مراحل صادرات مابقی ضوابط مربوط به واردات کالا به عراق است که تحت قوانین گمرکی این کشور است. در این لینک که مرتبط با سایت وزارت گمرک عراق است میتوانید تمامی قوانین گمرکی را مشاهده بفرمایید.
چه کالاهایی در گمرک عراق بازرسی نمیشوند؟
با اینکه در برخی از خبرها در سالهای گذشته اخباری مبنی بر لیست کالاهایی که در گمرکات مرزی بازرسی نمیشوند وجود داشته است اما به طور کلی باید این موضوع را در نظر بگیرید که تمامی کالاها در گمرکات عراق مورد بازرسی قرار میگیرند.
به عنوان مثال حتی یک سازه فلزی بزرگ که دارای اسکلتی آهنی است و به طور واضح مشخص است که چه نوع محمولهای است نیز در مرز مورد بازرسی قرار میگیرد و هزینههای مرتبط با بازرسی هم دریافت میگردد.
طبق قانون جدید نیز در هر گذرگاه مرزی یک شرکت بازرسی توسط طرف عراقی ایجاد شده است که اقدام به بازرسی و نمونهگیری از محمولههای صادراتی انجام و هزینه آن نیز اخذ میشود.

کالاهای ممنوعه برای صادرات به عراق
یکی از رایجترین سوالات در حوزه صادرات به عراق لیست کالاهایی است که ارسال آن به عراق ممنوع است. به طور کلی نهادهای رسمی کشور عراق این لیست را به طور پیوسته بهروز میکنند. به طور کلی لیست کالاهای ممنوعه صادراتی به عراق را میتوان به 3 دسته تقسیم کرد:
- لیست کالاهای ممنوع: واردات این نوع کالاها به عراق ممنوع میباشد. از جمله این کالاها میتوان از سیگارهایی که هشدار به زبان عربی ندارد، گوشت کانادایی، گوشت خوک، مبلمان دست دوم، سیمان از هر نوع (به جز سیمان سفید)، وسایل شکاری، اثایه دست دوم، محصولات اسرائیلی، آثار باستانی و اتومبیلهای تصادفی نام برد.
- لیست کالاهای ممنوع ( به جز داشتن موافقتهای ویژه): صادرات این کالاها در حالت عادی ممنوع اعلام شده است مگر اینکه صادرکننده موافقتنامههای ویژه نهادهای مربوط را داشته باشد. این دسته از کالاها شامل داروها، سلاح و تجهیزات، مواد شیمایی و گازها، کودها، کلر، مواد منفجره، حیوانات و پرندگان و دستگاهها و تجهیزات الکترونیکی برای استفاده امنیتی و اطلاعاتی میشود.
لیست کالاهای دارای ممنوعیت فصلی: گوجه فرنگی و خیار، سیبزمینی و پیاز، بادمجان، کاهو، کلم، هندوانه، سیب درختی ایران و تخم مرغ و ماهی منجمد از جمله کالاهایی به شمار میآیند که صادرات آنها به صورت مقطعی و در برخی از فصلها ممنوع اعلام میشود
کلیه خدمات ترخیص کالا به عراق توسط گروه الرافدین
دپارتمان لجستیک گروه الرافدین با در اختیار داشتن تجهیزات و توان لجستیکی بومی و شبکهای خود عملیات مرتبط با لجستیک فعالیتهای تجاری را مدیریت میکند. مجموعه ما با سالها تجربه در زمینه حمل زمینی Door-to-Door به کشور عراق، مدیریت و اجرای عملیات لجستیک پروژهها، حملونقل بینالمللی-ترکیبی، انجام تشریفات گمرکی، اسناد و مجوزات حمل و ترخیص کالا و انبارداری بسته کاملی از خدمات در این حوزه را به مشتریان خود ارائه میکند. دپارتمان لجستیک گروه الرافدین یک شرکت حمل و نقل معتبر در ایران به حساب میآید.
برای ارتباط سریع با متخصصین و کارشناسان مجموعه الرافدین میتوانید با شماره 02188921210 تماس حاصل فرمایید. همچنین با پر کردن فرم زیر و وارد کردن اطلاعات خود، کارشناسان دپارتمان لجستیک الرافدین در اسرع وقت با شما برای مشاوره رایگان تماس خواهند گرفت.
جهت اخذ مشاوره رایگان با ما تماس حاصل فرمایید
واحد پشتیبانی گروه الرافدین آماده پشتیبانی شما می باشد.